/Files/images/images.jpg

ЧОМУ ШОКОЛАД, ЛИМОНАД, ЧІПСИ ТА СУХАРИКИ ШКІДЛИВІ ДЛЯ ДІТЕЙ?

Діти люблять шоколад,
Чупа-чупси, лимонад,
Чіпси картопляні,
Сухарики рум'яні...
Та батьки забороняють,
Їсти це не дозволяють!

Ці продукти шкідливі, тому що вони містять багато цу­кру або його замінника, солі, барвників, замінників різ­них смаків, консервантів. Зловживання шоколадом, цу­керками й солодкими газованими напоями призводить до ожиріння й цукрового діабету, а також від них псу­ються зуби. Барвники й ароматизатори, які надають смак, можуть спричинити алергію. Надлишок солі зава­жає нормальному росту костей, порушує обмін речовин і може викликати набряки й проблеми із серцем. А ще ці продукти містять багато вуглеводів і жирів, тому спри­чиняють ожиріння. Жири надзвичайно небезпечні для здоров'я, тому що здатні викликати рак. Вітамінів у та­ких продуктах немає взагалі.
Як з'ясували вчені, такі продукти можуть викликати звикання!

/Files/images/7020.gif

/Files/images/veselka/21234875-ilustración-de-un-encantador-jardín-con-un-arco-iris.jpg

ЩО ТАКЕ ВЕСЕЛКА?

Сонячне проміння проходить через дощові краплі, заломлюється й відбивається на протилежній сторо­ні неба у вигляді величезної різнокольорової дуги. Нам тільки здається, що сонячний промінь білого кольору. Насправді він увібрав у собі всі кольори. І побачити цю комбінацію можна тільки тоді, коли є одночасно дощ і сонце.

Щоб побачити веселку, необхідно обов'язково зна­ходитися між сонцем і дощем. Причому сонце повинне бути позаду, а дощ — спереду. Сонце, наші очі й центр веселки мають знаходитися на одній лінії! Якщо сонце високо в небі, провести таку пряму лінію неможливо. Ось чому веселку можна спостерігати тільки зранку або ближче до вечора.

Якщо розглядати веселку з ілюмінатора літака, то во­на виглядає замкненим колом. Іноді на небі виникає й додаткова дуга, де кольори вибудовуються у поряд­ку, зворотному порядку кольорів першої веселки, а іно­ді й третя, і четверта. Веселку можна спостерігати на­віть у бризах водоспаду, морського прибою, але щора­зу для цього необхідно, щоб Сонце було у спостерігача за спиною.

/Files/images/7020.gif

/Files/images/images (12).jpg

ЧИ МОЖНА ПРОРИТИ ЗЕМЛЮ НАСКРІЗЬ, ЩОБ ВИЙТИ НА ЇЇ ІНШОМУ БОЦІ?

Чомусь це запитання цікавить майже кожну дити­ну, щойно вона починає розуміти, що наша Земля має форму кулі.

Для відповіді на це запитання доречно виконати хо­ча б схематичний рисунок або скористатися картинкою «Наша Земля в розрізі» з енциклопедії.

Отже, так. Земля складається з різних порід. Уявимо собі, що ми винайшли величезний-величезний екскава­тор. Починаємо копати. Найверхній шар, що можна на­віть помацати руками, досягає 32-48 км. Це земна ко­ра. Тут наш екскаватор із роботою цілком впорається. Земна кора є досить твердою, але рити її можна.

Але ж на Землі не скрізь суходіл. Під океанами такий шар становить усього 5-8 км.

Отже, наш екскаватор продовжує копати. Далі йде мантія Землі. Це ще 2880 км (ого!). Між іншим, ученим ще не вдалося проникнути на таку глибину.

У самому центрі Землі знаходиться ядро Землі. Це ще 3 200 км. Тут уже копати неможливо. Чому? Тому що ядро Землі складається здебільшого з розплавленого заліза й нікелю й має центр із твердого металу. На ядро тисне величезна маса, через цей тиск температура ду­же підвищується. Тому в центрі Землі не просто тепло, але й жахливо спекотно — 2760-7060 °С. Поки люди­на ще не придумала такі технології, що допомогли б їй прорити Землю наскрізь.

/Files/images/7020.gif

/Files/images/3i.jpeg

ЧОМУ ДІТИ РОСТУТЬ, А ДОРОСЛІ – НІ?

Їм цукерок я багато,
Хочу вирости, як тато.
Але діти всі, мабуть,
Не від солодощів ростуть.
Поясніть скоріш мені,
Чом я росту, а тато — ні?

У перші тижні життя дитини її кістяк майже цілком хрящовий. Дитина швидко росте, і всередині її хрящо­вих «костей» з'являються острівці справжньої твердої кістки, які щороку збільшуються, а хрящові — зменшу­ються. До 22-25 років утворюються суцільні кості кістя­ка, які вже не ростуть. Таким чином, поки росте кістяк — росте й малюк, а дорослі вже виросли, тому більше вже не ростимуть.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ БУВАЄ ХОЛОДНО, КОЛИ ДМЕ ВІТЕР?

В літню спеку вітерець
Дуже люблять малюки,
А зимою лютою — навпаки.
— Чому влітку був він милий?—
Вас питають малюки,
А зимою став суворим навпаки?

Дійсно, улітку вітерець приємно освіжає, допомагаю­чи перенести спеку, а взимку — холодить. Відбувається це тому, що тіло в холодну погоду втрачає значно біль­ше тепла. Чим вітер сильніший, тим більша кількість по­вітря встигає стикатися зі шкірою й більше тепла від­німається. Але є й інша причина. Наша шкіра завжди випаровує вологу. Для цього їй потрібне тепло, яке від­німається від тіла й від того шару повітря, що до нього прилягає. Якщо повітря нерухливе, випаровування від­бувається повільно. Але якщо до шкіри потрапляють но­ві порції повітря, то відбувається інтенсивне випарову­вання, що вимагає великої витрати тепла, що відбира­ється від нашого тіла.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ ЗУБИ БОЛЯТЬ?

Чищу зуби я щодня,
Ніколи не лінуюсь.
То чому ж вони болять?
Ніяк я не з'ясую.
Зубами горіхи я не колю...
Просто я дуже цукерки люблю.

У деяких тварин зуби міняються все життя. Одні зно­шуються й випадають, а на їх місці відразу виростають інші. У людини зміна зубів відбувається тільки один раз. У дітей до двох років виростає 20 молочних зубів, що починають до шести років випадати, тому що під ними з'являються постійні. До 12 років відбувається їх повна зміна, і зрештою в дорослої людини налічують 32 зуба.

Зазвичай руйнуватися починає емаль. Спочатку з'яв­ляється маленька дірочка або тріщина (найчастіше під впливом цукру). Бактерії, що завжди є в роті, оселяють­ся під емаллю і руйнують зуб зсередини. Коли стінки зу­ба стануть тонкими, він почне боліти від гарячого або холодного, тому що нерви виявляться оголеними.

Отже, чим швидше почати лікувати зуб, тим менш хворобливим буде лікування.

Щоб зуби були міцними й менше псувалися, потрібно їсти сир та інші молочні продукти. У них міститься каль­цій, що є будівельним матеріалом для зубів.

До речі, лікарі з'ясували: якщо людина погано пере­жовує їжу, від цього болить шлунок.

Тріщини в зубах з'являються від зміни температури. Тому не слід запивати морозиво гарячим чаєм.

Попередити неприємності із зубами можна, якщо 1-2 рази на день чистити їх та їсти менше солодощів, а також раз на півроку відвідувати стоматолога (зубно­го лікаря).

/Files/images/7020.gif

ЩО ТАКЕ АПЕТИТ?

Так, апетиту у мене немає.
Мама й бабуся зітхають весь час.
Хто апетит у людей викликає?
Чому апетит не приходить до нас?

Апетит — це бажання поїсти. Здорова людина має гарний апетит. А в чому ж справа, якщо він поганий? Коли минуло мало часу після їжі, то людина ще не всти­гла зголодніти, а коли часу минуло багато, отже, енергія, отримана організмом, не витратилася. І ще, коли люди­на занедужує, вона не хоче їсти, тому що організм бо­реться з інфекцією. У цьому випадку поява апетиту — це одна з ознак одужання.

Щоб «розбудити» апетит, найкраще його «нагуляти» — гуляти на свіжому повітрі, кататися на велосипеді, біга­ти, стрибати, грати в рухливі ігри з друзями.

Однак і переїдання шкідливе. Апетит повинен бути помірним. З-за столу потрібно вставати з легким відчут­тям голоду.

Тут потрібно дотримуватися «золотої середини», щоб не вийшло — їсти мало — сил немає, а багато — орга­нізм не встигає засвоювати й відкладає запас у вигля­ді жиру. Особливо шкідливо їсти у великій кількості соло­дощі й жирне.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ ПОТРІБНО МИТИ РУКИ З МИЛОМ?

Навіщо руки треба мити
Дорослим і маленьким дітям?
Як тільки руки не помив,
Живіт одразу заболів.

Мікроби, здатні спричинити небезпечні за­хворювання, можуть міститися на різних пред­метах, за які ми беремося руками, тому піс­ля прогулянки, ігор із тваринами й відвідуван­ня туалету, а також перед їжею руки потрібно обов'язково мити з милом. Від регулярності їх миття залежить загальний стан здоров'я.

Існує безліч захворювань, яких можна уникну­ти, якщо вчасно помити руки (або хоча б протерти вологою дезінфікуючою серветкою). Одне з таких захворювань називають «хворобою брудних рук», а в медицині — дизентерією.

Як же правильно мити руки? Спочатку потрібно ви­ще засукати рукави й підставити руки під струмінь води. Потім узяти мило й намилити їх до появи піни. Потерти руку об руку. Змити піну великою кількістю води. Витер­ти руки сухим чистим рушником.

А ще не потрібно забувати про нігті, під якими нако­пичується бруд. їх регулярно слід стригти, у жодному ра­зі не смоктати пальці й не гризти нігті.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ КРОВ ЧЕРВОНА?

Я хліб відрізати хотів,
Та це зробити не зумів.
Червона крапля крові
На пальчику блищить.
І плачу я від болю,
Ой-ой, допоможіть!
- Чому ця кров червона —
Мені ви розкажіть!

Кров складається з рідини ясно-жовтого кольо­ру (плазми), червоних кров'яних клітин (еритроци­тів), білих кров'яних клітин (лейкоцитів) і кров'яних пластин (тромбоцитів). У крові дуже багато еритро­цитів, тому кров виглядає червоною. Еритроцити виробляють гемоглобін — червоний піг­мент, що містить залізо. Ці клітини розносять кисень по всьому організму й виводять із нього вуглекислий газ.

Живуть червоні клітини близько чотирьох місяців і розпадаються в селезінці. Утворення червоних кров'я­них клітин в організмі відбувається безупинно.

/Files/images/7020.gif

КУДИ ПОДІВСЯ ЦУКОР, КОЛИ Я РОЗМІШАЛА ЙОГО ЛОЖКОЮ?

Чай солодкий я люблю,
У склянку цукор покладу.
Його ложкою мішаю,
Буде чай солодким, знаю!
Та чому ж мій цукор зник?
Дайте відповідь мені!

Звісно ж, цукор залишився в склянці. Він розчинився й став невидимим, а чай став солодким. Розмішування прискорило процес розчинення, і молекули води швид­ко «дісталися» часток цукру й перемішалися з ними.

Знову отримати кристали цукру можна за допомогою випарювання рідини.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ, КОЛИ ТИ ГОЛОДНИЙ, БУРКОЧЕ В ЖИВОТІ?

І чому це, я не знаю,
Мій живіт тепер співає?
Ні, це просто він урчить
І анітрішки не болить.
Ви мені допоможіть,
Що робити — підкажіть!

М'язи шлунка періодично скорочуються, щоб їжа по­стійно перемішувалася. Коли в ньому немає їжі, його вміст (шлунковий сік, шлункові гази й повітря) рухаєть­ся всередині, створюючи буркітливий звук. Коли їжа з'являється, вона робить цей звук нечутним.

Уважають, що звуки шлунка — це природне нагаду­вання про те, що настав час поїсти.

/Files/images/7020.gif

ХТО ЖИВЕ НА МІСЯЦІ?

Каже якось хлопчик Ваня,
Граючись солдатиком: —
На Землі живуть земляни,
На Місяці—лунатики.
А підкаже хто мені,
Правда це чи, може, ні?

На Місяці немає атмосфери, тому вона не захищена від шкідливого впливу сонячної радіації. Місяць оберта­ється, і той бік, яким вона повернена до Сонця, нагріва­ється до 150°С. Такий спекотний день триває два тижні. За ним настає два тижні місячної ночі, коли температу­ра знижується до -125°С. У таких умовах не може існу­вати жодна з форм життя, відомих на Землі.

/Files/images/7020.gif

ЧОМУ ЗІРКИ ПАДАЮТЬ З НЕБА?

З неба зірочка упала,
Я бажання загадала,
І тепер вона летить
Та чарівно мерехтить.
Жаль цю зірочку мені,
Сумно падати в пітьмі.

Насправді зірки не падають. Те, що ми бачимо, — це камені вагою від декількох грамів до декількох тонн, що летять із космічного простору. Проходячи через нашу атмосферу, вони сильно нагріваються й починають світитися. Називають їх метеорами. Більшість із них повністю згоряють в атмосфері. А ті, що досягають Землі, називають метеоритами. Учені підрахували, що за добу на Землю падають тисячі метеоритів. Іноді можна побачи­ти один метеор, але частіше ми спостерігаємо метеорні потоки.

/Files/images/7020.gif

Кiлькiсть переглядiв: 265

Коментарi